TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie Archiwum
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
(Nie)pełnosprawni - archiwum
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne - archiwum
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
Kalendarz wydarzeń
« < Czerwiec 2018 > »
P W Ś C P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Baner - Niebieska Linia



 
Nowe szanse dla wytwórców regionalnych specjałów Drukuj
Podejmując decyzję o zakupie żywności, konsumenci coraz częściej kierują się kryteriami innymi niż tylko cena czy też standardowa jakość. Zwiększa się popyt na żywność wysokiej jakości - potrawy i produkty wytwarzane w sposób tradycyjny, charakterystyczne dla danego regionu, o smakach docenianych od pokoleń, jak również na produkty rolnictwa ekologicznego.
 
Mając na względzie dalszy rozwój rynku żywności wysokiej jakości w naszym regionie, 27 maja br. w budynku Urzędu Marszałkowskiego zorganizowane zostało spotkanie informacyjno-szkoleniowe pt. „Możliwości funkcjonowania producentów żywności wysokiej jakości w ramach rynku regionalnego”, skierowane do małych i średnich firm branży spożywczej. W spotkaniu udział wzięli eksperci w dziedzinie weterynarii i jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz przedstawiciele kilkunastu małych i średnich zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego z naszego regionu. Omawiano zagadnienia dotyczące warunków funkcjonowania, napotykanych problemów i ograniczeń w działalności małych zakładów branży spożywczej oraz perspektyw rozwoju tych firm.

Przedstawiano liczne przykłady skutecznych form promocji żywności wysokiej jakości, w tym rezultaty działań regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze oraz klastra spółdzielczego Spiżarnia Kujawsko-Pomorska. Należy zauważyć, że żywność wysokiej jakości to przede wszystkim produkty wytwarzane lokalnie, na małą skalę, przez wytwórców o ograniczonym potencjale produkcyjnym, którzy mają stosunkowo małe możliwości samodzielnego prowadzenia działań promocyjnych. Zwielokrotnione efekty w tym zakresie osiągają już członkowie  regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, przy wsparciu samorządu województwa. Ich doskonała współpraca zaowocowała utworzeniem w ubiegłym roku klastra spółdzielczego Spiżarnia Kujawsko-Pomorska, którego celem jest m.in. stworzenie atrakcyjnej, wspólnej oferty handlowej i pozyskanie nowych grup klientów. Korzystając z posiadanych doświadczeń i możliwości, jakie dają środki unijne, klaster Spiżarnia Kujawsko-Pomorska dąży do poprawy konkurencyjności grupy poprzez wdrażanie nowych technologii i standardów jakościowych, poprawę opłacalności produkcji oraz obniżenie kosztów dystrybucji.

W trakcie spotkania przytaczano szereg przykładów współpracy firm, umożliwiających zmianę sposobu konkurowania i zwiększania siły ekonomicznej poszczególnych podmiotów. Uznano, ze kluczem do sukcesu w branży spożywczej może być połączenie tradycji z nowoczesnością, czyli np. stosowanie tradycyjnych receptur produkcji, nadawanie wyrobom nazw nawiązujących do regionu i tradycji wytwarzania czy miejsca pochodzenia surowców, przy jednoczesnym podnoszeniu standardów produkcji, zgodnych z regulacjami prawnymi.

Uczestnicy spotkania uznali konieczność kontynuowania spotkań poświęconych problematyce rozwoju przetwórstwa rolno-spożywczego w regionie.

Opracowanie:
Departament Rolnictwa i Geodezji
 
 
 
 


Dzisiaj jest: poniedziałek, 25-06-2018
Wywiad Tygodnia

Sejmik

Kontrakt Terytorialny

Baner - Portal video

ZIT


Rok Jana Pawa II

Nagrody i Medale

Loty Bydgoszcz - Frankfurt

Razem dla Regionu

Katalog konkursowy

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Internetowy atlas wojewdztwa kujawsko-pomorskiego

Nasza Energia

Konkurs Innowacyjna Marka Regionu InnoMaRe

Inne ważne linki

Statystyki strony
odwiedzających: 104439888
Aktualnie jest 2 gości online
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007