TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie Archiwum
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
(Nie)pełnosprawni - archiwum
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne - archiwum
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
Kalendarz wydarzeń
« < Czerwiec 2018 > »
P W Ś C P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Baner - Niebieska Linia



 
Informacja Drukuj
Wyniki XIV edycji wojewódzkiego etapu konkursu
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy
oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną
 Minikowo, 11 maja 2014 r.
 
Tegoroczny, wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbył się w dniu 11 maja 2014 r. w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Minikowie podczas Targów Turystyczno-Ogrodniczych „Lato na Wsi” - imprezy promującej regionalne tradycje kulturowe i kulinarne, produkty gospodarstw ekologicznych województwa kujawsko-pomorskiego oraz działalność pozarolniczą.

Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i ich promocja oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
 
Organizatorem Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP.

W naszym województwie konkurs przygotował i przeprowadził Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, przy dofinansowaniu ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i inne organizacje oraz indywidualne osoby zgłosiły 90 produktów i potraw. Zostały one  ocenione przez dwie niezależne komisje, w dziale produktów i gotowych potraw.

Komisja Konkursowa przyznała 13 nagród oraz 13 wyróżnień w poszczególnych kategoriach, a do prestiżowego wyróżnienia „PERŁA” nominowała cztery produkty i jedną potrawę.
 
Oto wyniki Konkursu:
w dziale PRODUKTY - w kategoriach I - IV:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
 
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:
 I miejsce - Schab ziołowy w pończosze – Urszula Chmielewska
                - Jałowcowa z jelenia – Jan Myśliwiec

Podkategoria: produkty i przetwory mleczne -  nie przyznano nagród

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I miejsce - Sandacz po strzelecku – Ewa Ziemniak

Podkategoria: produkty i przetwory z miodu - nie przyznano nagród

Wyróżnienia w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Pierwsze wyróżnienie: Półgęsek po borowiacku – Genowefa Wegner
                                      Pitoloki – Agata Minda
Drugie wyróżnienie – nie przyznano
Trzecie wyróżnienia: Kiełbasa podsuszana – Irena Szałek
                                    Ser zagrodowy – Marek Klonecki

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
I miejsce - Konfitura z borówek – Małgorzata Wesołowska

Podkategoria: przetwory warzywne
I miejsce - Buraczki po borowiacku  – Alicja Rutkowska

Podkategoria: produkty zbożowe
I miejsce - Chleb na serwatce – Danuta Wańke

Podkategoria: cukiernicze
I miejsce - Ciastka francuskie – Anna Florkiewicz

Wyróżnienia w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
Pierwsze wyróżnienia: Pieróg drożdżowy z pokrzywą – Arleta Bruska
                                      Babka gotowana – Edyta Truszczyńska
Drugie wyróżnienia: Konfitura z żurawiny – Gabriela Czajkowska
                                  Rogaliki topielec – KGW Jadowniki Rycerskie
Trzecie wyróżnienia: Domowy sok z czerwonej porzeczki – Małgorzata Górecka
                                   Sernik wiedeński – Halina Marach

III. Napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I miejsce - Jarzębiak – Hanna Płowaś

Podkategoria: napoje alkoholowe
 I miejsce - Nalewka z owoców dzikiej róży „Na spokojny sen” – Zofia Bruska

Wyróżnienia w kategorii napoje regionalne:
Pierwsze wyróżnienie – nie przyznano
Drugie wyróżnienia: Kwas miodowy – Gabriela Czajkowska
                                        Miętówka z Bądkówka – Jolanta Czarniak
Trzecie wyróżnienie: Wino stołowe mocne z głogu – Wiesława Limanowska

IV. Inne produkty regionalne:

 I miejsce - Karmelki dyniowe – KGW Jagna
 Wyróżnienia w kategorii Inne produkty regionalne - nie przyznano

W dziale GASTRONOMIA:

I miejsce – KGW w Białowieży za Kapustę kwaszoną po borowiacku z grzybami oraz za Golonkę po pomorsku,
II miejsce – Arleta Bruska i Zofia Bruska za Zupę rabarbarową zabielaną z makaronem naleśnikowym oraz za Krokiety ze szpinakiem z pokrzywy i twarogiem,
III miejsce – Bożena Stankiewicz z Zespołu Szkół nr 1 w Aleksandrowie Kujawskim za  „Zawijankę” z marynowanymi śliwkami i gruszkami oraz za Kaczkę pieczoną z zasmażanymi buraczkami i ziemniaki.

Wyróżnienia:
 KGW Tuchola za Polewkę na maślance i pierogi z kapustą i grzybami.

Nominację do prestiżowej nagrody „Perła 2014” otrzymały następujące produkty i potrawy:
  • Pascha  przygotowana przez Aleksandrę Skonieczną,
  • Kiełbasa dworska przygotowana przez KGW Jagna,
  • Wędzonka domowa przygotowana przez Marka Kloneckiego,
  • Powidła z glubek przygotowane przez Ewę Ziemniak,
  • Wątróbka z jabłkiem i Psiakrewka przygotowane przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza.

Przyznania „PEREŁ” dokona Kapituła Konkursu powołana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Nagrody zostaną wręczone podczas Wielkiego Finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w dniu 28 września 2014 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu, które odbędą się w dniach 26-29 września 2014 r.
 
 
 
 


Dzisiaj jest: poniedziałek, 25-06-2018
Wywiad Tygodnia

Sejmik

Kontrakt Terytorialny

Baner - Portal video

ZIT


Rok Jana Pawa II

Nagrody i Medale

Loty Bydgoszcz - Frankfurt

Razem dla Regionu

Katalog konkursowy

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Internetowy atlas wojewdztwa kujawsko-pomorskiego

Nasza Energia

Konkurs Innowacyjna Marka Regionu InnoMaRe

Inne ważne linki

Statystyki strony
odwiedzających: 104439715
Aktualnie jest 1 gość online
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007