Regionalna żywność wysokiej jakości |
|
 W pierwszym dniu XXI Forum Gospodarczego w ramach bloku tematycznego ROLNICTWO, PRZETWÓRSTWO, HANDEL odbyÅ‚ siÄ™ panel pt. „Regionalna żywność wysokiej jakoÅ›ci”. Podczas panelu przedstawione zostaÅ‚y prawne aspekty funkcjonowania lokalnego rolnictwa i przetwórstwa żywnoÅ›ci, partnerstwa miÄ™dzyregionalnego w dziaÅ‚aniach na rzecz tworzenia warunków do produkcji żywnoÅ›ci wysokiej jakoÅ›ci oraz przykÅ‚ady skutecznej promocji lokalnych wyrobów.
Wytwarzanie żywnoÅ›ci wysokiej jakoÅ›ci i możliwość nabywania produktów lokalnych „bezpoÅ›rednio od rolnika” odgrywajÄ… w paÅ„stwach Unii Europejskiej coraz wiÄ™kszÄ… rolÄ™. Dlatego problemem dyskutowanym w trakcie panelu byÅ‚a potrzeba zmiany przepisów polskich na rzecz stworzenia lepszych warunków do produkcji i sprzedaży tego rodzaju produktów przez ich wytwórców. Potwierdzeniem wysokiej jakoÅ›ci żywnoÅ›ci regionalnej sÄ… certyfikaty Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – otrzymujÄ… je restauracje i producenci, oferujÄ…cy lokalne i regionalne produkty i potrawy wytwarzane z lokalnych surowców. Województwo Kujawsko-Pomorskie jest czÅ‚onkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Podczas panelu byÅ‚y prezentowane produkty i potrawy opatrzone logo sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Obecnie, do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze należą 24 podmioty, w tym producenci rolnictwa ekologicznego, wytwórcy produktów tradycyjnych, producenci i wytwórcy uczestniczÄ…cy w krajowych systemach jakoÅ›ci żywnoÅ›ci, restauracje i obiekty gastronomiczne. Wykaz czÅ‚onków sieci regionalnej tutaj. Ponadto, w czasie panelu podsumowano efekty piÄ™cioletnich dziaÅ‚aÅ„ Województwa Kujawsko-Pomorskiego w zakresie promocji gÄ™siny. Uczestnicy panelu dowiedzieli siÄ™, jak rozwijaÅ‚a siÄ™ akcja promocyjna - od pierwszego festynu na toruÅ„skich Jordankach w 2009 r., do wieloaspektowej, zróżnicowanej akcji promocyjnej odbywajÄ…cej siÄ™ w wielu miejscach województwa kujawsko-pomorskiego, caÅ‚ej Polski, a nawet poza granicami kraju.
Prezentacja urozmaicona została filmami ilustrującymi istotne elementy promocji oraz prezentującymi przepisy kulinarne na potrawy z gęsiny.
W drugiej części panelu omówiona zostaÅ‚a rola Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa we wspieraniu gospodarstw rolnych oraz przedsiÄ™biorczoÅ›ci na obszarach wiejskich, w zwiÄ…zku z 20-leciem dziaÅ‚alnoÅ›ci Agencji. Program Panelu tutaj. Prezentacje: 1. |