TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie Archiwum
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
(Nie)pełnosprawni - archiwum
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne - archiwum
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
Deklaracja dostępności
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Baner - Niebieska Linia



 
PIERNIK Drukuj
 Anny Smal-Węgierskiej, kierownik szkolenia praktycznego w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczy im. Janusza Korczaka w Toruniu
 
 
Składniki:

  • 3 jajka                
  • 2 szkl. cukru,
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 375 g. margaryny
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika



Wykonanie:

Tłuszcz utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie kolejno dodawać powidła, mleko, mąkę połączoną z sodą, przyprawę do piernika, rodzynki i orzechy. Na koniec ubić pianę z białek i połączyć ją, delikatnie mieszając z pozostałym ciastem.
Piec w temp. 180°C przez około 50 minut.


PIERNIK MOŻNA PRZEKROIĆ I PRZEŁOŻYĆ POWIDŁAMI.
 
 
 
 


Dzisiaj jest: piątek, 03-12-2021
Wywiad Tygodnia

Sejmik

Kontrakt Terytorialny

Baner - Portal video

ZIT


Rok Jana Pawa II

Nagrody i Medale

Loty Bydgoszcz - Frankfurt

Razem dla Regionu

Katalog konkursowy

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Internetowy atlas wojewdztwa kujawsko-pomorskiego

Nasza Energia

Konkurs Innowacyjna Marka Regionu InnoMaRe

Inne ważne linki

Statystyki strony
odwiedzających: 134836413
Aktualnie jest 2 gości online
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007