TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie Archiwum
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
(Nie)pełnosprawni - archiwum
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne - archiwum
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Baner - Niebieska Linia



 
Festyn w Rypinie Drukuj
 Kolejne z tegorocznych wydarzeń promujących gęsinę to festyn rodzinny „Na świętego Marcina najlepsza gęsina” w Rypinie. Impreza odbyła się 11 listopada na terenie Rypińskiego Centrum Sportu.

Rypin słynie z hodowli lokalnej odmiany gęsi. Gęś rypińska została sklasyfikowana na początku XX wieku. Nigdy nie była poddawana żadnej selekcji czy hodowli kierowanej genetycznie, dlatego jej mięso ma bardzo dobre właściwości jeśli chodzi o smak i delikatność włókien. Z regionalnych potraw z rypińskiej gęsiny najbardziej znana jest zupa na „gęsich pipkach”. Jeszcze babcie dzisiejszych rypińskich gospodyń gęsim smalcem leczyły choroby płucne swoich dzieci. Także puch i pierze rypinianki mają wzorowe właściwości użytkowe.

W dniu Narodowego Święta Niepodległości w godzinach 15:00-18:00 dzieci i młodzież z miejskich przedszkoli i szkół podstawowych zaprezentowała część artystyczną, w której wiodącym temat stała się gęś - w inscenizacjach muzycznych, pytaniach i zagadkach.

Miejsce miały również warsztaty rzeźbiarskie, grafiki, linorytu, rysunku i malarstwa. Wśród stoisk tematycznych znalazły się: łucznicze (pokazy produkcji strzał z wykorzystaniem lotek z gęsich skrzydeł), czy pisarskie (pokazy i warsztaty pisania gęsim piórem).
 

 
Podczas festynu "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" w Rypinie skosztować można było potraw z gęsiego mięsa - pasztetów, rolad, smalcu i czarniny. W części basenowej obiektu odbyły się pływackie zawody sportowe w kategoriach do 8. lat, do 14. lat, do 18. lat, i powyżej w kategoriach mężczyźni i kobiety.
 
Więcej na temat tegorocznej kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” tutaj.
 
Fot. Andrzej Goiński
 
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego


5 listopada 2013 r.
Ostatnia aktualizacja: 12 listopada 2013 r.
 
 
 
 


Dzisiaj jest: sobota, 19-09-2020
Wywiad Tygodnia

Sejmik

Kontrakt Terytorialny

Baner - Portal video

ZIT


Rok Jana Pawa II

Nagrody i Medale

Loty Bydgoszcz - Frankfurt

Razem dla Regionu

Katalog konkursowy

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Internetowy atlas wojewdztwa kujawsko-pomorskiego

Nasza Energia

Konkurs Innowacyjna Marka Regionu InnoMaRe

Inne ważne linki

Statystyki strony
odwiedzających: 132585886
Aktualnie jest 2 gości online
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007