TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie Archiwum
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
(Nie)pełnosprawni - archiwum
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne - archiwum
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Baner - Niebieska Linia



 
Warsztaty i turniej umiejętności kulinarnych Drukuj
 W dniach 8-11 listopada w Chrystkowie (powiat świecki) oraz Chełmnie odbyły się warsztaty umiejętności kulinarnych „Gęsina. Polskie tradycje podawania drobiu” zorganizowane przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego.

Warsztaty przeznaczone były dla szefów regionalnych restauracji, właścicieli gospodarstw agroturystycznych w Dolinie Dolnej Wisły, a także wszystkich amatorów dobrej kuchni. Uczestnicy wysłuchali wykładu na temat miejsca gęsiny w polskiej kulturze, tradycji i sztuce kulinarnej. Szefowie kuchni Maciej Biernacki i Tomasz Kosiński zaprezentowali najciekawsze sposoby przygotowania dań z gęsiny. Była również okazja do degustacji oraz wzięcia udziału w dyskusji.

Program warsztatów dostępny jest tutaj.
 
W tym roku organizatorzy położyli nacisk również na promocję poprzez edukację i angażowanie środowiska uczniów i nauczycieli branży gastronomicznej. W piątek (8 listopada) w zabytkowej chacie mennonickiej w Chrystkowie odbył się turniej kulinarny dla szkół gastronomicznych. Zadaniem uczestników było przygotowanie przystawki oraz dania głównego z gęsiny.

Regulamin turnieju dostępny jest tutaj.
 
Więcej na temat tegorocznej kampanii  „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” tutaj.

1.  2.  3.
4.  5.  6.
7.
Fot. Marek Dembski
 
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego


4 listopada 2013 r.
Ostatnia aktualizacja: 12 listopada 2013 r.
 
 
 
 


Dzisiaj jest: sobota, 19-09-2020
Wywiad Tygodnia

Sejmik

Kontrakt Terytorialny

Baner - Portal video

ZIT


Rok Jana Pawa II

Nagrody i Medale

Loty Bydgoszcz - Frankfurt

Razem dla Regionu

Katalog konkursowy

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Internetowy atlas wojewdztwa kujawsko-pomorskiego

Nasza Energia

Konkurs Innowacyjna Marka Regionu InnoMaRe

Inne ważne linki

Statystyki strony
odwiedzających: 132585901
Aktualnie jest 1 gość online
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007