TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie Archiwum
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
(Nie)pełnosprawni - archiwum
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne - archiwum
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Baner - Niebieska Linia



 
Najlepsza gęsina na świętego Marcina Drukuj
 Zbliża się Narodowe Święto Niepodległości, a wraz z nim wiele wydarzeń związanych z naszą akcją „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. W najbliższych dniach w różnych częściach naszego województwa królować będzie gęsina. W Przysieku odbędzie się Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny (10-11 listopada). Minikowo będzie gospodarzem Święta Gęsi na Krajnie, a Rypin festynu „Na świętego Marcina najlepsza gęsina” (obie imprezy 11 listopada). Odbędą się również warsztaty kulinarne połączone z turniejem w Chrystkowie i Chełmnie (8-11 listopada) oraz świętomarciński weekend z gęsią w Restauracji Ostromecka (8-11 listopada).
 
  • O Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku tutaj.
  • O turnieju i warsztatach kulinarnych w Chrystkowie i Chełmnie tutaj.
  • O Święcie Gęsi na Krajnie w Minikowie tutaj.
  • O festynie „Na świętego Marcina najlepsza gęsina” w Rypinie tutaj.
  • O Świętomarcińskim weekendzie w Restauracji Ostromecka tutaj.
Tegoroczną kampania wykracza poza granice Polski. Nasza gęsina zyskała zainteresowanie również w Stanach Zjednoczonych, gdzie zagości podczas tradycyjnego „Królewskiego Obiadu” organizowanego przez Chicago Siter Cities International. Podobnie jak w ubiegłym roku, zwieńczeniem naszej akcji będzie uroczysty obiad w Pałacu Prezydenckim, który odbędzie się w dniu Narodowego Święta Niepodległości.

- Kiedy pięć lat temu zaczęliśmy promować powrót do tradycji spożywania gęsiny w dniu Narodowego Święta Niepodległości, nie przypuszczaliśmy, że sukces nadejdzie tak szybko. Dziś gęsina trafia na stoły w całej Polsce oraz staje się coraz popularniejsza za granicą. Jesteśmy dumni, że nasza kampania zyskała tak szerokie  uznanie, a w corocznych obchodach tłumnie uczestniczą całe rodziny – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.



Rosnąca popularność gęsiny jest jednym z najbardziej widocznych sukcesów promocyjnych naszego województwa. Tradycja spożywania tego smacznego i zdrowego mięsa powraca i z roku na rok angażuje coraz więcej osób, które przyłączają się do naszej akcji promocyjnej. Do gęsiny przekonali się nie tylko kucharze i publicyści kulinarni, ale przede wszystkim konsumenci, którzy coraz częściej pytają o ten produkt w sklepach. W listopadowym kalendarzu już na stałe zapisały się  organizowane przez nas gęsinowe festyny, warsztaty kulinarne i konkursy, którymi promujemy powrót do tradycji spożywania gęsiny w Narodowe Święto Niepodległości. O gęsinie można przeczytać w popularnych gazetach, lifestyle’owych magazynach, na stronach internetowych i portalach społecznościowych. Pojawiają się też informację, że z wywołanej przez nas mody chcą korzystać także inne regiony. W Świętokrzyskiem na przykład hodowcy założyli grupę producencką, która zamierza odtworzyć chów lokalnej odmiany gęsi.

Na przestrzeni lat nasze gęsinowe obchody zyskały wymiar ogólnopolski, a patronat nad nimi w tym roku również objęła pierwsza dama RP Anna Komorowska. W dniu Narodowego Święta Niepodległości wydany zostanie uroczysty obiad w Pałacu Prezydenckim, podczas którego królować będzie kujawsko-pomorska gęsina oraz tradycyjne produkty z naszego regionu.


Pierwszym akcentem tegorocznej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” był festiwal smaku w Grucznie, który odbył się w ostatnim tygodniu sierpnia. Piszemy na ten temat tutaj. Natomiast oficjalna inauguracja kampanii nastąpiła w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim. W naszych akcjach promocyjnych od początku współpracujemy z tamtejszym Zakładem Doświadczalnym należącym do Państwowego Instytutu Zootechniki. Hodowana tu odmiana gęsi została uznana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za odrębną rasę, co jest ukoronowaniem ponad 50-letniej pracy hodowlano-badawczej kołudzkiego zakładu. W tym roku gęś biała kołudzka w ramach naszej akcji miała swoje święto na początku września. Przyjechali na nie dziennikarze i blogerzy kulinarni z całej Polski, by wziąć udział w warsztatach i wspólnie z nami rozpocząć tegoroczną kampanię. Więcej informacji tutaj.

Kujawsko-pomorska gęsina zyskuje rozgłos także poza granicami kraju. W sierpniu Zakład Doświadczalny w Kołudzie Wielkiej odwiedzili przedstawiciele zagranicznych mediów, którzy zapoznali się z procesem hodowli oraz wyjątkowymi walorami gęsiego mięsa. We wrześniu w ambasadzie polskiej w Berlinie na spotkaniu z korpusem dyplomatycznym państw afrykańskich serwowane były potrawy z gęsiny. Nasza gęsina była przebojem także na targach turystycznych Tour Salon w Poznaniu, o których piszemy tutaj.

 

 
Na zaproszenie organizacji Chicago Sister Cities International, 14 listopada zawieziemy kujawsko-pomorską gęsinę do Stanów Zjednoczonych, gdzie zagości ona podczas tradycyjnego „Królewskiego Obiadu”, który odbędzie się w Sheridan Shore Yacht Club w miejscowości Wilmette w pobliżu Chicago. Gośćmi wydarzenia będą przedstawiciele polonijnych środowisk biznesowych, politycznych i edukacyjnych. Wizyta w USA jest okazją do prezentacji największych atutów naszego województwa, takich jak rozwój astronomii i nowoczesne, ekologiczne rolnictwo. Z Polski organizacja do tej pory zaprosiła jedynie Warszawę oraz województwo pomorskie.

W najbliższym czasie czaka nas wiele atrakcji związanych z kampanią „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, do których należą między innymi:
  • Konkursy na relację z rodzinnego, świątecznego obiadu przy gęsinie oraz konkurs plastyczny, informacje tutaj
  • Uroczysty obiad w Pałacu Prezydenckim (11 listopada), informacje tutaj.
  • Nową odsłonę akcji „Czas na gęsinę” (11 listopada – 15 grudnia). W tym roku do serwowania tego wyjątkowego mięsa zaprosiliśmy nie tylko restauracje, ale również gospodarstwa agroturystyczne, w których będzie można realizować vouchery na gęsinowe kolacje (informacje tutaj)
  • Premierę pierwszego w Polsce Gęsinowego Szlaku Kulinarnego (21 listopada), o którym piszemy tutaj
  • Galę nagród „Złote Półgęski” za najlepsze produkty z gęsiny (grudzień), informacje o zeszłorocznej gali tutaj.
Informacje o szczegółach kampanii na portalu internetowym Urzędu Marszałkowskiego archiwum.kujawsko-pomorskie.pl oraz na stronie www.czasnagesine.pl.

Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego


23 października 2013 r.
Ostatnia aktualizacja: 6 listopada 2013 r. 
 
 
 
 


Dzisiaj jest: sobota, 19-09-2020
Wywiad Tygodnia

Sejmik

Kontrakt Terytorialny

Baner - Portal video

ZIT


Rok Jana Pawa II

Nagrody i Medale

Loty Bydgoszcz - Frankfurt

Razem dla Regionu

Katalog konkursowy

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Internetowy atlas wojewdztwa kujawsko-pomorskiego

Nasza Energia

Konkurs Innowacyjna Marka Regionu InnoMaRe

Inne ważne linki

Statystyki strony
odwiedzających: 132585904
Aktualnie jest 1 gość online
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007