TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie Archiwum
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
(Nie)pełnosprawni - archiwum
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne - archiwum
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Baner - Niebieska Linia



 
Festiwal Smaku w Grucznie Drukuj
 W najbliższy weekend (24-25 sierpnia) w Grucznie odbędzie się kolejna edycja jednej z najbardziej znanych imprez kulinarnych w naszym regionie - Festiwal Smaku. Tradycyjnie będzie się można na niej zaopatrzyć w najwyższej jakości produkty lokalne i regionalne.
 
To wyjątkowa impreza służąca wspieraniu lokalnych produktów regionalnych oraz kultywowaniu różnorodności biologicznej. Głównym organizatorem festiwalu jest Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, które inicjuje i realizuje szereg projektów służących przywracaniu upraw starych odmian roślin użytkowych, wspiera tradycyjne metody przetwórstwa oraz promuje produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami.

- Wspieramy organizację Festiwalu Smaku w Grucznie, bo to doskonały sposób na promocję bogatej tradycji kulinarnej Kujaw i Pomorza oraz naszych regionalnych produktów – mówi marszałek Piotr Całbecki. Więcej o wyrobach wpisanych na ministerialna Listę Produktów Tradycyjnych tutaj.

W zeszłym roku na Festiwalu prezentowało się blisko 140 wystawców, a połowa z nich pochodziła z województwa kujawsko-pomorskiego. Wystawiano wyroby z dziczyzny, gęsiny, ryb, grzybów a także powidła śliwkowe, sery i miody. Goście festiwalu obejrzeli pokazy tradycyjnych metod przetwórstwa takich jak smażenie powideł, wyciskanie soków z owoców, pozyskiwanie miodu. Atrakcją Festiwalu były prezentacje rodzimych ras owiec, pokazy pracy psów pasterskich i koni pociągowych.

Podczas tegorocznego festiwalu przeprowadzone będą cztery konkursy dla wystawców, które promują wytwórców najlepszych produktów i potraw – „Smak Roku”, „Turniej Nalewek”, „Turniej Carvingu” oraz „Turniej Kucharzy”. Swoje stoisko będzie miała Agencja Rynku Rolnego, która poprowadzi Kampanię „Trzy znaki smaku”. Na stoisku ARR, osoby zainteresowane będą mogły poszerzyć swoją wiedzę na temat europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, a także będą mogły wziąć udział w pokazach kulinarnych z wykorzystaniem produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS i, co najważniejsze, w ich degustacji.

W przygotowania do Festiwalu Smaku czynnie włączyli się lokalni wytwórcy powideł śliwkowych (m.in. ze Strzelec Dolnych, Kozielca, Gruczna) oraz pszczelarze z kół w Świeciu, Grudziądzu, Bydgoszczy. W szranki konkursowe stają kucharze z całego województwa. Festiwal odbywa się pod auspicjami Slow Food Polska, wielkiej międzynarodowej organizacji zajmującej się ochroną prawa do dobrego smaku i jest według zgodnej opinii ekspertów i dziennikarzy najbardziej znaczącym wydarzeniem tego typu w Polsce. Festiwal Smaku w Grucznie jest współfinansowany ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz ze środków budżetu województwa.

Podczas festiwalu odbędzie się również inauguracja kampanii informacyjnej dotyczącej tegorocznej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. Uczestnicy imprezy za pośrednictwem telefonów komórkowych będą mogli wziąć udział specjalnych konkursach. Do wygrania wyroby z gęsiny.

Szczegółowy program festiwalu dostępny na stronie http://festiwalsmaku.pl
 
Fot. Marek Dembski.
 
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego


20 sierpnia 2013 r.
 
 
 
 


Dzisiaj jest: sobota, 19-09-2020
Wywiad Tygodnia

Sejmik

Kontrakt Terytorialny

Baner - Portal video

ZIT


Rok Jana Pawa II

Nagrody i Medale

Loty Bydgoszcz - Frankfurt

Razem dla Regionu

Katalog konkursowy

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Internetowy atlas wojewdztwa kujawsko-pomorskiego

Nasza Energia

Konkurs Innowacyjna Marka Regionu InnoMaRe

Inne ważne linki

Statystyki strony
odwiedzających: 132585900
Aktualnie jest 1 gość online
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007