TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie Archiwum
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
(Nie)pełnosprawni - archiwum
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne - archiwum
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
Deklaracja dostępności
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Baner - Niebieska Linia



 
KARP W SZARYM SOSIE Drukuj
 Rałała Pietrucienia, dyrektora Departamentu Rozwoju Regionalnego w Urzędzie Marszałkowskim
 
Składniki:
1 kg ryby,
50 dkg warzyw mieszanych,
Sól, pieprz, cukier, liść laurowy,
Sos:
20 dkg piernika,
2 łyżki masła
5 dkg rodzynków,
5 dkg migdałów,
Cytryna,
2-3 szklanki wywaru z ryby,
4 łyżeczki miodu,
Sól i cukier.

Przygotowanie:
Sprawioną rybę umyć, odciąć płetwy, wykroić oczy i skrzela. Umyte warzywa obrać, opłukać, zalać wodą w wanience do ryby, posolić, dodać szczyptę cukru, pieprz i liść laurowy.
Po10 minutach gotowania włożyć rybę i gotować  i gotować około 1 godziny. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć  z wkładką z wywaru, ułożyć na półmisku. Zalać gorącym sosem przygotowanym następująco: rozpuścić rondelku  masło z miodem, dodać utarty  na tarce piernik, lekko podrumienić, rozprowadzić z wywarem z ryby, gotować około 5 minut. Dodać sparzone, obrane i drobno pokrojone migdały, rodzynki i wycisnąć sok z cytryny. Przyprawić  solą i cukrem do smaku. Karp w szarym sosie jest tradycyjną potrawą wigilijną.
 
 
 
 
 


Dzisiaj jest: piątek, 03-12-2021
Wywiad Tygodnia

Sejmik

Kontrakt Terytorialny

Baner - Portal video

ZIT


Rok Jana Pawa II

Nagrody i Medale

Loty Bydgoszcz - Frankfurt

Razem dla Regionu

Katalog konkursowy

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Internetowy atlas wojewdztwa kujawsko-pomorskiego

Nasza Energia

Konkurs Innowacyjna Marka Regionu InnoMaRe

Inne ważne linki

Statystyki strony
odwiedzających: 134836156
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007