TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie Archiwum
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
(Nie)pełnosprawni - archiwum
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne - archiwum
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Baner - Niebieska Linia



 
Złote półgęski za najlepsze produkty z gęsiny Drukuj
 Nowością podczas tegorocznej akcji Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina są „Złote Półgęski”, nagrody przyznawane pod patronatem marszałka Piotra Całbeckiego dla najlepszych polskich produktów z gęsiny i najciekawszych przepisów nadesłanych przez restauracje biorące udział w akcji. Finał i wręczenie nagród odbyły się w sobotę (15 grudnia) podczas Adwentowego Jarmarku w Przysieku. Wydarzenie było jednocześnie podsumowaniem tegorocznej akcji promocyjnej.
 
Obrady Kapituły Nagrody odbyły się 3 grudnia w restauracji Awangarda w Warszawie. W skład Kapituły weszli: Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, dr inż. Halina Bielińska z Instytutu Zootechniki PIB Kołuda Wielka, Krzysztof Terlikowski, reprezentant eksporterów gęsi, Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, Ewa Koszucka z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Artur Moroz, szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie, reprezentant konsorcjum Koalicja Reklamowa.

Decyzją Kapituły przyznano nagrody w dwóch kategoriach: producenta „dużego”, wytwarzającego produkty metodą przemysłową, na masową skalę i producenta „małego”, autora produktu tradycyjnego, wytwarzanego rzemieślniczo, na lokalną skalę. Oceniano smak, zapach, wygląd i opakowanie produktu.

W pierwszej kategorii zwyciężyła „Szynka z gęsi” z zakładu drobiarskiego EXDROB w Kutnie. Za najlepszy produkt rzemieślniczy uznano półgęsek Piotra Lenarta.

Członkowie Kapituły byli pod szczególnym wrażeniem oferty Piotra Lenarta z Ostromecka. Artur Moroz mówi: - Poziom produktów był w miarę równy. Jednak Piotr Lenart jako jedyny przerobił całą gęś – zrobił kaszankę, smalec, półgęski, kiełbasę, wykorzystał nawet skórę z szyi.
Halina Bielińska podkreśla: - To wyjątkowy wytwórca, który wykazuje kre-atywność i ukazuje „bioróżnorodność” produktów – od kaszanki po półgęski widać, że wkłada w swoją pracę dużo inwencji i serca.

Kapituła oceniała także przepisy nadesłane przez restaurację według kryteriów innowacyjności, wykorzystania tradycyjnych produktów i sezonowości. W ramach półfinałów konkursu dla restauracji Kapituła uznała za najciekawsze następujące przepisy:
  • gęś pieczona z Folwarku Kamyk. Autor: Zdzisław Bartelak, Folwark Kamyk;
  • zupa rydzowa na gęsinie - Autor: Hotel Artis z Zamościa;
  • gęś duszona w miodzie i jarzębinie podana z kompresowanym ogórkiem i kurkami. Autor: Restauracja Inspiracja w Pałacu Kościeszy w Przyjaźni;
  • gęś polska pieczona ze śliwkami z risotto jęczmiennym i karmelizowa-nymi renklodami. Autor: Kogel- Mogel z Krakowa;
  • flaczki z gęsich żołądków. Autor: Magnum z Kołobrzegu.

Autorzy przepisów zostali zaproszeni do wykonania swoich dań podczas finału, który odbył się 15 grudnia w Przysieku pod Toruniem podczas Jarmarku Adwentowego. W kategorii „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny” zwyciężyła restauracja Kogel-Mogel z Krakowa .
 
1. 2.
3. 4.  

SOS Music
 
Biuro Prasowe Urzedu Marszałkowskiego
 
fot. Andrzej Goiński 
 
13 grudnia 2012 r.
ostatnia aktualizacja: 17 grudnia 2012 r.
 
 
 
 
 
 


Dzisiaj jest: sobota, 19-09-2020
Wywiad Tygodnia

Sejmik

Kontrakt Terytorialny

Baner - Portal video

ZIT


Rok Jana Pawa II

Nagrody i Medale

Loty Bydgoszcz - Frankfurt

Razem dla Regionu

Katalog konkursowy

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Internetowy atlas wojewdztwa kujawsko-pomorskiego

Nasza Energia

Konkurs Innowacyjna Marka Regionu InnoMaRe

Inne ważne linki

Statystyki strony
odwiedzających: 132585923
Aktualnie jest 1 gość online
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007