TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie Archiwum
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
(Nie)pełnosprawni - archiwum
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne - archiwum
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
Kalendarz wydarzeń
« < Lipiec 2019 > »
P W Ś C P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Baner - Niebieska Linia



 
Pyszne jedzenie, zdrowe gotowanie Drukuj
 Rozmowa z Markiem Główczyńskim, restauratorem z Chełmna, pasjonatem dobrej kuchni, promotorem tradycyjnych przepisów na potrawy z gęsiny

W okresie okołoświątecznym zwykle zastanawiamy się co i jak jeść, by dochować tradycji i posmakować czegoś wyjątkowego, a jednocześnie nie nadwyrężyć żołądka i wątroby. Czy rozkosze stołu zawsze trzeba odpokutować?

 Zgodnie z tradycją na wieczerzę wigilijną przygotowuje się określoną liczbę potraw. Praktyka wykazuje jednak, że zachowując zwyczaje odnośnie jakości potraw, ich liczbę warto zdecydowanie zmniejszyć. Jest to słuszne, zdrowiej jest wstać od stołu sytym, lecz nie przejedzonym. Zresztą, potrawy wigilijne zostają, nie ma na nie amatorów.

Choć dziś jest duża tolerancja i władze kościelne niczego w tej sferze nie nakazują, kolacja wigilijna nadal jest w Polsce postna, bo tak każe tradycja. Na stołach wigilijnych królują więc dania z buraków, grzybów, grochu, maku oraz ryb. Ryby chyba nigdy nie odgrywają w polskiej kuchni tak ważnej roli jak podczas świąt Bożego Narodzenia. W różnych rejonach Polski są na tę okoliczność nieco odmienne zwyczaje, gotujemy więc grzybową, barszcz z uszkami z farszem grzybowym, rybną; do tego podajemy karpia, pstrąga, śledzie, postne pierogi, paszteciki i krokiety, cebulaki i kulebiaki, a poza tym kapustę, grzyby groch i ziemniaki na różne sposoby oraz sałatki. Na deser ciasta albo jabłka pieczone z żurawiną, a w tradycji kresowej nie może być kolacji wigilijnej bez kutii. No i oczywiście nie można zapomnieć o kompocie z suszonych owoców.

Choć mówimy wyłącznie o jedzeniu i ograniczyłem się jedynie do Wigilii, warto podkreślić, że piękny zwyczaj rodzinnych spotkań świątecznych jest okazją do pojednania, do okazania najbliższym ciepłych, serdecznych uczuć.
 

 
Mówi się, że dobra, zdrowa kuchnia zaczyna się od hodowli i uprawy. Na jakie produkty pan w kuchni stawia?

Prawdą jest, że zdrowa kuchnia zaczyna się od podstawy, czyli hodowli i uprawy. W obecnej dobie, kiedy celem jest maksymalizacja zysku i wyeliminowanie  konkurencji, producenci żywności stosują w dążeniu do niego różne sposoby. Dostępne w sieciach handlowych surowce spożywcze są poprawne jakościowo, ale coraz bardziej oddalają się od produktów naturalnych, a więc zdrowych. Ponadto obowiązujące u nas prawo nie zawsze jest przyjazne produkcji zdrowej żywności. Wciąż zbyt wiele jest barier dla małych producentów.

Co pan sądzi o obecnej modzie na gotowanie w domu i wszelkie poradnictwo w tym zakresie?

Spotykam się z przejawami mody na domowe gotowanie. Jest to, moim zdaniem, jeden z lepszych sposobów na wspólne przygotowywanie posiłków i zacieśnianie więzi międzyludzkich, na domowe  spotykanie się. Nie sposób zapomnieć o dumie z dobrze przygotowanej potrawy.

W mojej restauracji, pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego oraz Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, prowadzimy warsztaty kulinarne, na których gościliśmy już czołowych mistrzów kulinarnych: Jeana Bosa, Roberta Makłowicza, Giena Mientkiewicza, Zbigniewa Kniecia, Macieja Biernackiego, Marka Szczygielskiego, profesora Dumanowskiego oraz wielu innych, których nazwisk nie pamiętam, za co gorąco przepraszam. Nasze warsztaty kulinarne prowadzone z okazji świętego Marcina czy walentynek nabierają tempa i powoli stają się tradycją.

Niezapomniane są chwile, kiedy uczestnicy próbują swoich wyrobów, a oczy ich są pełne blasku i dumy. Jest to najlepsza zapłata za trud przygotowania warsztatów.

Przygotowuje pan książkę kucharską z tradycyjnymi starymi przepisami na potrawy z gęsiny. Skąd materiał do jej stworzenia?

Prowadząc warsztaty kulinarne związane z świętem świętego Marcina, a konkretnie z gęsiną,  szukałem przepisów na dania z gęsi w starych książkach kucharskich, w nowych wydaniach książek kucharskich, w internecie, studiowałem też autorskie przepisy mistrzów sztuki kulinarnej. I tak się nazbierało. Coś trzeba było z tym zrobić, więc padła propozycja wydania książki.
 
 
 
 
 


Dzisiaj jest: wtorek, 16-07-2019
Wywiad Tygodnia

Sejmik

Kontrakt Terytorialny

Baner - Portal video

ZIT


Rok Jana Pawa II

Nagrody i Medale

Loty Bydgoszcz - Frankfurt

Razem dla Regionu

Katalog konkursowy

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Internetowy atlas wojewdztwa kujawsko-pomorskiego

Nasza Energia

Konkurs Innowacyjna Marka Regionu InnoMaRe

Inne ważne linki

Statystyki strony
odwiedzających: 124260854
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007