TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie Archiwum
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
(Nie)pełnosprawni - archiwum
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne - archiwum
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
Kalendarz wydarzeń
« < Czerwiec 2019 > »
P W Ś C P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Baner - Niebieska Linia



 
Gęsina na św. Marcina Drukuj
 Mają Amerykanie swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, będą mieli swoją własną smakowitą tradycję Polacy! Trwa wielką ogólnopolska akcja promocyjna, dzięki której chcemy wypromować polską gęsinę - zdrowe, bezpieczne mięso, znakomitą podstawę smacznych potraw. Po 11-listopadowych festynach pod hasłem „Gęsina na św. Marcina” i konferencji naukowej z udziałem naukowców, hodowców i restauratorów, ruszyła kampania w najlepszych restauracjach w całym kraju. 
Gęsina to rarytas wśród europejskich smaków, do niedawna dobrze usadowiony także w polskiej tradycji kulinarnej. Polacy hodowali gęsi i delektowali się ich smacznym mięsem już w XVII wieku. W XIX wieku na warszawskiej giełdzie towarowej sprzedawano rocznie ponad 3,5 miliona gęsi, które cieszyły podniebienia smakoszy w wielu zakątkach kontynentu. Także obecnie nasz kraj jest ich największym europejskim producentem. Polska gęś jest ceniona między innymi na rynku niemieckim, gdzie eksportujemy co roku 18-20 tysięcy ton gęsich tuszek. Niestety - choć gęsina jest nie tylko wyśmienita, ale także zdrowa – sami jemy jej bardzo niewiele, zaledwie 700 ton rocznie. Ale to powinno się wkrótce zmienić.

- Chcemy wypromować gęsinę jako znakomity surowiec do przyrządzania smacznych i zdrowych dań oraz przywrócić ginącą tradycję spożywania gęsiego mięsa na świętego Marcina, czyli w dniu Narodowego Święta Niepodległości. Jesteśmy do tego szczególnie predestynowani, bo Kujawsko-Pomorskie, posiadające na swoim terenie czołową polską placówkę badawczo-hodowlaną, produkującą najlepszą w Europie gęś kołudzką, jest stolicą polskiej hodowli gęsi – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

 
Do akcji zostały zaproszone najlepsze polskie restauracje, do których wystosowano indywidualne zaproszenia. W ramach trwającego od 11 do 22 listopada Święta Polskiej Gęsi Owsianej  codziennie podają potrawy z gęsi pochodzących z hodowli w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim. Tamtejszy Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki jest właścicielem genotypu gęsi białej kołudzkiej, posiada też fermę zarodową zaopatrującą hodowle w całej Polsce. Biała kołudzka to 95 procent polskiego eksportu gęsiny, a kołudzka ferma jest jedyną taką fermą na świecie. Zakład Doświadczalny w Kołudzie został w tym roku oznaczony Odznaką Honorową za Zasługi dla Województwa Kujawsko-Pomorskiego.  

Kampania wystartowała 3 listopada, konferencją prasową w znanej warszawskiej restauracji Mirador. Otworzyli ją marszałek Całbecki i prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek, a wśród uczestników znalazły się między innymi doktor inżynier Halina Bielińska z kołudzkiego Instytutu Zootechniki oraz znana restauratorka i publicystka kulinarna Agnieszka Kręglicka, która przedstawiła własne przepisy na smaczną gęsinę, a także szefowie kuchni kilku znakomitych lokali z całej Polski.

9 listopada w Kołudzie Wielkiej odbyła się konferencja naukowa, której tematem były fenomen polskiej gęsi oraz problemy związane z promocją gęsiny w polskiej gastronomii. Oprócz marszałka Całbeckiego, który sprawował patronat nad sympozjum, wzięli w nim udział między innymi dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa Leszek Kawski i profesor Juliusz Książkiewicz z Instytutu Zootechniki z Krakowa.

Więcej o tym wydarzeniu tutaj .

11 listopada, w dniu Narodowego Święta Niepodległości, odbyły się festyny pod hasłem "Gęsina na św. Marcina" - na Jordankach w Toruniu, na dziedzińcu pałacowym w podbydgoskim Ostromecku i w ogrodzie włocławskiego przedstawicielstwa Urzędu Marszałkowskiego  – z degustacją potraw z gęsiny, prezentacją produktów regionalnych oraz występami i wspólnym śpiewaniem przy ognisku. 

Szerzej o festynach tutaj .

11 listopada ruszyła też akcja „Gęsina na św. Marcina” w wybranych restauracjach. Podsumujemy ja pod koniec listopada, a w grudniu wydamy książkę kucharską z autorskimi przepisami na potrawy z gęsiny, przygotowanymi przez szefów najlepszych restauracji w kraju.

Gęsina mistrzów.

Jak gęś jeść, czyli przepisy na gęsinę .

Zapraszamy! Wspólnie przywróćmy smaczną polską tradycję!
Kampania jest współfinansowana ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
 
Instytut Zootechniki w Kołudzie Wielkie - www.koludawielka.com.pl

Slow Food Polska - www.slowfood.pl
 
 
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego


 
 fot. Wojtek Szabelski, freepress.pl - Więcej zdjęć w naszej galerii tutaj .
 fot. Daniel Pach


 
 
 
 


Dzisiaj jest: środa, 26-06-2019
Wywiad Tygodnia

Sejmik

Kontrakt Terytorialny

Baner - Portal video

ZIT


Rok Jana Pawa II

Nagrody i Medale

Loty Bydgoszcz - Frankfurt

Razem dla Regionu

Katalog konkursowy

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Internetowy atlas wojewdztwa kujawsko-pomorskiego

Nasza Energia

Konkurs Innowacyjna Marka Regionu InnoMaRe

Inne ważne linki

Statystyki strony
odwiedzających: 123128256
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007