TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie Archiwum
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
(Nie)pełnosprawni - archiwum
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne - archiwum
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
Kalendarz wydarzeń
« < Czerwiec 2019 > »
P W Ś C P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Baner - Niebieska Linia



 
Gęsina na łamach ogólnopolskiej prasy Drukuj
 W ramach naszej akcji przekonujemy coraz więcej osób, że warto włączyć do jadłospisu zdrowe i smaczne potrawy z gęsiny. O walorach gęsiego mięsa i zaletach tradycyjnej kuchni chcemy przekonać nie tylko mieszkańców naszego regionu. Poświęcony temu jest między innymi wydany 24 grudnia dodatek do ogólnopolskiego wydania ,,Gazety Wyborczej” pt. ,,Kujawsko-pomorskie w dobrym smaku”.
» Czytaj całość
 
Relacje z kolacji gęsinowych i fotografie laureatów. Drukuj
 Przedstawiamy przepisy oraz zdjęcia naszych laureatów w konkursach gęsinowych. Smaczne, zdrowe, wpisane w tradycje naszego regionu.
 
 
 
» Czytaj całość
 
Koła gospodyń wiejskich serwują gęsinę Drukuj
 Cały czas trwa nasza gęsinowa akcja promocyjna. W soboty i niedziele (27-28 listopada, 3-4 grudnia oraz 10-11 grudnia) restauracja Daglezja w Przysieku serwuje gościom dania z gęsiny przygotowane przez koła gospodyń wiejskich z regionu. W trakcie akcji prezentowane będą potrawy z Pałuk, Ziemi Chełmińskiej i Dobrzyńskiej, Kujaw, Borów Tucholskich i Kociewia.
» Czytaj całość
 
Gęsinowe Warsztaty Umiejętności Kulinarnych Drukuj
 Degustacje dań z gęsiny, a także pokazy oraz prezentacje przygotowywania potraw – jedenasta edycja Warsztatów Umiejętności Kulinarnych pod hasłem „Gęsina - polskie tradycje podawania drobiu” w najbliższy weekend (18-20 listopada) odbędzie się w Chełmnie oraz Grucznie. Imprezę, która jest częścią gęsinowej akcji Urzędu Marszałkowskiego organizuje Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły.
» Czytaj całość
 
Kujawsko-pomorski Festiwal Gęsiny Drukuj
 Tłumnie uczestniczyliśmy w głównym wydarzeniu naszej tegorocznej akcji gęsinowej, Kujawsko-pomorskim Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem, który odbył się w weekend Święta Niepodległości (11, 12 i 13 listopada). Bawiliśmy się w wielkiej Gęsiej Karczmie w hali namiotowej na 750 miejsc, a także na kiermaszu produktów z gęsiny oraz innych produktów regionalnych i rękodzieła. Na imprezę dowoziły bezpłatne autobusy. List do uczestników festynu skierowała małżonka prezydenta RP Anna Komorowska.
» Czytaj całość
 
Ruszyły kulinarne warsztaty z gęsiną Drukuj
 Kujawsko-Pomorskie gęsiną smakuje! W ramach trzeciej edycji naszej akcji uczniowie szkół gastronomicznych wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przekonali się, że gęsina to świetny produkt do przygotowywania smacznych  i wykwintnych potraw.
» Czytaj całość
 
Wybieramy najlepszy plakat promujący gęsinę Drukuj
 Ruszył plebiscyt na najlepszy plakat promujący naszą gęsinową akcję!
» Czytaj całość
 
Najlepsza gęsina na świętego Marcina Drukuj
 Kujawsko-Pomorskie gęsiną smakuje! Już po raz trzeci samorząd województwa zaprasza mieszkańców regionu oraz tych wszystkich, którzy lubią dobrą kuchnię i zdrowe jedzenie, na doroczną akcję promocyjną tego przysmaku. Zaplanowaliśmy wielki trzydniowy festiwal gęsinowy w Przysieku pod Toruniem i gęsinowe smaki w restauracjach w całym kraju, a także warsztaty kulinarne dla amatorów i profesjonalistów.
» Czytaj całość
 
Konkurs! 2000 gęsi czeka na smakoszy Drukuj
 Uwaga smakosze gęsiny i miłośnicy konkursów! Rusza pierwsze z cyklu tegorocznych wydarzeń z gęsiną w roli głównej. W tym roku tuż przed 11 listopada do kujawsko-pomorskich rodzin również trafią świeże gęsie tuszki. Będzie je można wygrać w konkursach organizowanych przez regionalne i lokalne media w ramach akcji ,,Najlepsza gęsina na Świętego Marcina”. Na zwycięzców czeka aż 2000 sztuk tego przysmaku.
» Czytaj całość
 
Pierwsza liga wśród gęsi Drukuj
 Województwo kujawsko-pomorskie wydaje się idealnym miejscem do odnowienia tradycji spożywania gęsiny w Polsce. To właśnie nasz region słynie z najlepszych pod względem smaku i właściwości odżywczych gatunków gęsi w Polsce – białej kołudzkiej oraz rypińskiej. Potrawy z jednej, jak i drugiej to kujawsko-pomorskie przysmaki, do  spożywania których, za pośrednictwem akcji „Gęsina na świętego Marcina”, staramy się przekonać wszystkich Polaków. 
» Czytaj całość
 
Tak świętowaliśmy w latach ubiegłych Drukuj
 W tym roku naszą gęsinową akcję realizujemy już po raz trzeci. Zachęcamy do obejrzenia fotograficznych relacji z poprzednich edycji.
» Czytaj całość
 
Gęsina – to jest pyszne! Drukuj
 Rozmowa z doktor inżynier Haliną Bielińską, kierującą Krajowym Ośrodkiem Badawczo-Hodowlanym Gęsi w Kołudzie Wielkiej
» Czytaj całość
 
Gęś? To się musi opłacać! Drukuj
 Rozmowa z Andrzejem Tęczą, hodowcą gęsi z Ciężkowa w gminie Szubin, laureatem tegorocznej nagrody Lider Promocji Polskiej Gęsi, przyznawanej przez krakowski Instytut Zootechniki
» Czytaj całość
 
Pyszne jedzenie, zdrowe gotowanie Drukuj
 Rozmowa z Markiem Główczyńskim, restauratorem z Chełmna, pasjonatem dobrej kuchni, promotorem tradycyjnych przepisów na potrawy z gęsiny
» Czytaj całość
 
Gęsiny nauczyła mnie babcia Drukuj
 Rozmowa z Ludwiką Mrówczyńską, gospodynią z Michalina w powiecie nakielskim, hodowczynią gęsi i zdobywczynią wielu nagród na regionalnych konkursach kulinarnych
» Czytaj całość
 
. Drukuj
 
 
 
 
 
 


Dzisiaj jest: środa, 26-06-2019
Wywiad Tygodnia

Sejmik

Kontrakt Terytorialny

Baner - Portal video

ZIT


Rok Jana Pawa II

Nagrody i Medale

Loty Bydgoszcz - Frankfurt

Razem dla Regionu

Katalog konkursowy

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Internetowy atlas wojewdztwa kujawsko-pomorskiego

Nasza Energia

Konkurs Innowacyjna Marka Regionu InnoMaRe

Inne ważne linki

Statystyki strony
odwiedzających: 123130536
Aktualnie jest 1 gość online
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007